söndag 19 april 2009

DON PEDRO

Det händer stora saker i världen. Herr Obama blir USA’s president. Och herr Chávez säger till Herr Obama att “I want to be your friend.”. Det är mycket man får vara med om innan öronen trillar av.

Den nämnde Herr Obama är lite kontroversiell i amerikansk historia. För sin politik och för att han är, till skillnad från flertalet av sina föregångare, bildad.

Hans hudfärg är däremot mycket mindre intressant i sammanhanget. Han är visserligen brun men i USA är det ganska vanligt att ha bruna presidenter, jämte vita presidenter, grisskära presidenter, solbrända presidenter, rödnästa presidenter och rödnackade presidenter.

Den nästsensate bruna presidenten i USA var t ex George W Bush. W står för Walker och inte för vattenklosett som elaka tungor påstått. Även om lukten av hans politik i bland annat påminner mest om det senare. (Stavas Guantánamobasen, skribentens anmärkning). I ärlighetens namn och till Bush försvar bör sägas att han inte var brun i hela kroppen, enbart på näsan. Ett medicinskt fenomen som enligt initierade livsmedicus hänger samman med den forna presidentens närhet till försvars- och oljeindustrins magnater.

Som sagt, herr Obama är annorlunda och det beror inte på hans hudfärg utan på att han tänker stort, och talar stort. Ungefär som Mäster Joda. Och Mäster Joda var, som alla Star Wars-kännare vet, en stor man. Alltså, han var verken man eller stor men bortsett från det! Ja, Ni förstår!

Herr Sarkozy får å sin tur prata hur nedlåtande han vill om herr Obama. Den nämnde Sarkozy har i sinom tid berömt Berlusconi. Många skulle se det som en heder att bli baktalat av en man som prisar Caesar Berlusconis storhet.

Obama söker försoning och det ska komma honom till heders. Han vill gottgöra sin föregångares otaliga blunders. Sträcker ut en hand (en morot?) till Ayatollah Ahmadinezhad, kamrat Chávez och broder Omar Bashir. Herr Obama är dock inte dum. Har en piska i reserv i andra handen. Utifall att.

Och bland dessa ayatollor, bröder och kamrater är kamrat Chávez den som hörsammar Obamas fredsrop. Han går till och med så långt att han förklarar sig redo att ” be your friend”.

Det är lätt i sammanhanget att tänka på gamla historier. T ex den om Don Pedro. Ni minns? ”My name is Pedro. I kill for money. But you are my friende. I kill you for nothing.”

0 kommentarer:

Skicka en kommentar