tisdag 21 april 2009

yin och yang

YIN OCH YANG
April 21st, 2009 by Noshörningen

”Med sådana vänner behöver man knappast några fiender.” Det är ett av fru ”P”s favorit ordspråk. Det ordspråket använder hon bland annat för att gestalta ett lämmeltåg hon har beskådat. För mer än trettiofem år sen. När ett ett stort gäng potentater, och halvpotentater tågade in i Persepolis. För att visa sitt stöd för salig herr Shahen av Iran. Om det var detta stöd eller något annat som ledde till att Shahen störtades några år senare vet man inget.

Som sann rojalist är fru P obekväm över detta händelseförlopp. Det spelar inte någon roll vilken kung, eller drottning saken gäller. De borde lämnas i fred.

Fru P är 80 år ung, före detta rektor och oerhört bevandrad i språk. När hon väl kommer ihåg saker vill säga. Att dra till med olika ordspråk hör till hennes favoritsysslor. Igår haglade det av ordspråk som hon avfyrade på löpande band. ”Att gå på samma mina än en gång” var ett. ”Lyssna inte på vad som sägs! Se vem som säger det” var ett annat. Fast det där sista misstänker jag starkt att fru P har uppfunnit själv.

Hon var så arg på allt och alla att vi kände oss tvungna att gripa in. Men vad har hänt? Vilken mina pratar Ni om? Det visade sig att hon hade läst om Ayatolla Ahmadinezhads tal i FN-seminariet för rasism. Eller om det var mot rasism. Vet inte vilken.

Snälla fru P. Att det finns idioter är väl inget nytt. Idioter har i alla år haft stora delar av den politiska scenen i besittning. Ibland har de varit kostymklädda, ibland gått i gråställ. Ibland har de haft rakade huvud och ibland varit skäggprydda. En del har haft glasögon, en del monokel. I samlingen har dessutom ingått en och annan pirat, med lapp för det ena ögat och allting. Vad är det som är så nytt, och retsamt med det?

Det visade sig att fru P var mest sur på sig själv. Hon hade läst fragment ur Ahmadinezhads tal. ”Att bekämpa rasism betyder bland annat att Ni får sitta kvar och lyssna på mina ord, även om Ni inte håller med om dem”, hade herr Ahmadinezhad sagt. Hemska tanke! Karlen hade ju rätt. Det har även herr Bush sagt. Och herr Bush är, till skillnad från Herr Ahmadinezhad en ”…honourable man. He hath brought many captives home to Guantánamobasen”.

Men herre min skatteindrivare! Det är klart att karln säger en del vettiga saker. Det ligger ju i populismens natur. Ingen skulle attraheras av en idiot som står där framme och hasplar ur sig dumheter. (Med undantag för Bosse Ringholm förstås, skribentens anmärkning) Ahmadinezhads förebild, Herr Adolf H hade säkert en hel del vettigt att blanda in i sina galenskaper han med. Det var ju så han drog till sig nya anhängare. Det hade även herr musso-berlusco-lini och herr Josef Stalin gjort. Och det gör även herr Avigsidor Lieberman .

Men värst av allt. Fru P hade även sett uttåget ur FN seminariet. Ett trettiotal höjdare, och halvhöjdare tågade ur salen när herr Ahmadinezhad förde sitt valtal i FN-forumet. För att åskådliggöra att de inte stödjer den nämnde Ahmadinezhad.

Hon mindes det andra lämmeltåget. När höjdare defilerade till stöd för Shahen. Och han föll några år senare. Tänk om ”historien upprepas”. Tänk om herr Ahmadinezhad stärks på sitt tron (och kanske till och med i sin tro), av det lämmeltåg som visade förakt för honom. Inför världen, och inför miljontals frustrerade muslimer. ”Ett slags Yin & Yang.” var ännu några bevingade ord fru P uttalade.

Vissa av fru Ps ordspråk går ej att helt avfärda.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar