onsdag 1 april 2009

VÅRTECKEN

Så här års letar man i regel efter de första vårtecknen. En del ger sig ut i naturen och letar. Andra vill, i likhet med undertecknad, inte gå så långt. De sitter hemma och konsumerar massmedia i förhoppning om att hitta de första tecknen på våren. Och massmediala vårtecken finns det gott om må ni tro.

Det första vårtecknet hittar jag idag i finansministerns uttalande. Och det är inget aprilskämt. Tror man på honom har vi en svart vår framför oss. Herr Borg spår nämligen - i ett skräckscenario - en mycket mörk framtid för Sverige. BNP-faller med över 4% och massarbetslöshet är att vänta. Något konkret förslag på hur man möter krisen kommer han inte med, annat än uppmaning till varsamhet. I min enfaldiga värld ska domedagsprofetior komma från oppositionen och lösningar från de som regerar. Någon av oss har missuppfattat finansministerns roll. Antingen jag eller herr Borg. Det måste förstås vara JAG. Herr Borg borde rimligen förstå landets ekonomi mycket bättre än vad hundra sådana som jag gör tillsammans. Jag må vara hur dum som helst. Kan inte begripa varför det är bra att avvakta sig ur krisen.

Nästa vårtecken kommer från Israel där den nya utrikesministern Avigsidor Lieberman säger att Israel inte är bundet av de löften som gavs till USA och palestinierna på toppmötet i Annapolis 2007. Löftena gick ut på att ”sträva efter en lösning på konflikten och att försöka nå ett fredsavtal under 2008.” Efter Prag-våren kan vi glädjas åt Jerusalem-våren. Det ligger nära till hands att tänka på Chris de Burgh och hans skri om ett förlorat Jerusalem. För Er som inte minns var det långt innan han blev smörsångare. Alltså Chris de Burgh och inte Lieberman. Herr Lieberman har tydligen en helt annan bakgrund.

Som Ni vet är våren kärlekens tid. Den tid när känslor svallar och saven stiger. Lagom till våren konstaterar forskarna att ändrade sexvanor kan ge cancer i munhålan. Det behövs ingen större fantasi att förstå vilka sexvanor forskarna avser. Däremot blir man fundersam. Vilka perversa sexvanor ligger bakom andra cancerformer? Lungcancer t.ex? En uppmaning till varsamhet är på sin plats. Synd att herr Borg inte är sex- och samlevnadsminister. Han skulle vara perfekt för uppdraget.

Och vad vore en vår utan en fildelningsdiskussion. Den tydligen så efterlängtade lagen om Ipred är nu på plats. Det våras för det fria ordet! Lagen är inte mer än några timmar gammal när de första fallen av anmälningar ser dagens ljus. Anmälan gäller en snubbe som laddar ner, (eller upp eller så) ljudböcker. Han - vi kan kalla honom Ipredmannen - anmäls av fem förlag. Synd att det inte var sex förlag. Då kunde man knyta nyheten till forskarnas rön om cancer och ändrade vanor. Och det skulle vara läge för ännu en uppmaning om varsamhet. Ett uppdrag för herr Borg? Man undrar vad våra avkommor, om si sådär femtio år, kommer att tycka om behandlingen av Ipredmannen. Är det någon som minns kassettbanden?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar