lördag 28 mars 2009

Kvintessens och det femte hjulet

Kvintessens är ett ord vars betydelse vi har dividerat om i några dagar. Vi, det är jag och några fränder. För att inte leva med osämja vänder vi oss till Fru ”P”. Fru P, det är en åttioårig pensionerad rektor som brukar kunna det mesta, bara hon kommer ihåg dem.

Fru P kungör högtidligt att kvintessens betyder den femte essensen, det femte elementet. Jord, eld osv Ni vet. Det femte elementet är något viktigt. Det viktigaste rentav.

Förutom kunskaper har fru P många fixa idéer. Hon tror inte på alla människors lika värde för att ta ett exempel. I början är alla värda lika mycket men sen måste var och en förtjäna sitt värde, menar hon på. Hon har en skala för människors värde. Som rojalist anser hon att det svenska kungahuset ligger näst högst på den skalan. Vi ler lite i mjugg och undrar vilka ligger i botten på skalan.

Pseudodemokrater är svaret och det kommer snabbt. Pseudo-demkokrater, det är de som missbrukar ordet demokrati. De första pseudodemokrater var antikens greker.

Nu får fru P ge sig tycker vi andra. Ordet demokrati betyder folkstyre, och det på grekiska. Såpass vet vi i alla fall. Folk och folk. Om de var av manligt kön, vuxna och inte hade förslavats, replikerar fru P. Med den definitionen är både prästernas Iran och talibanernas Afghanistan demokratier.

Från Grekland går fru P vidare till demokratiska folkrepubliker. Sådana har vi haft några stycken utav under historiens lopp. Det var i demokratiska follkrepubliker oliktänkande fängslades, torterades och försvann.

Det finns grader även i h:vetet. Det vet alla som läst sin Dante Alighieri. Längst ner, i bottenskiktet av pseudodemkrater placerar Fru ”P” Nydemokrater, National-demokrater, Sverigedemokrater, Skåne-demokrater och Stadsparksdemokrater.

Men de är ju så få, nästan som om de inte finns, försöker vi oss på en lam protest.

Vad då inte finns? Sverigedemokrater är på väg in i riksdagen förutspår olyckskorpar. Tänk om det besannas.

En av oss som har lite mod kvar försöker än en gång. Vad gör det? Nydemokrati kom också in i riksdag, via den stora ingången. För att sedermera spolas ner i historiens avloppssystem. Via den smala utgången. Samma sak kommer att hända med Sverigedemokrater.

Nu kommer fru P med en förklaring som får oss alla att tystna. Visst! Om de förblir det femte hjulet. Till skillnad från den femte essensen saknar det femte hjulet betydelse. Men bara så länge bilen inte fått punka. Bilen Sverige har fyra fungerande hjul idag men tänk om den får punktering, och man blir tvungen att byta däck. Då jäklar!

Lite molokna tackar vi för oss och går hem. Var och en tänker tyst. Tänk om något regeringsparti får punka i nästa val. Det femte hjulet kan då bli lika betydelsefull som kvintessensen. Eller, vilket är ännu värre. Tänk om oppositionens trehjuling ska byggas om till en bil. Med fyra hjul och allt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar