onsdag 25 mars 2009

BONUS OCH OBRUKBARA VAPEN

Salhlins vapen obrukbart, läste jag bland tidningsrubriker i morse. Artikeln handlade mest direktörsbonusar och om Wanja Lundin Wedin, numera känd som Törnrosa. Ibland är det riktigt roligt att läsa tidningarna till morgonkaffet.

Jag har som synes, möblerat om i livet på senare tid. Trappat ner på jobbet och skaffat mer fritid. Har en engelsk granne på landet som har gjort samma sak långt före mig. ”Down shifting” kallar han det. Man jobbar mindre, tjänar mindre, och har lägre utgifter. En grundförutsättning för att kunna down shifta är att man har någon form av livsbesparing, fallskärm eller bonus att kvittera ut. Med tanke på den debatt som rasar ut i samhället kommer det bli allt svårare att idka det i framtiden.På frivillig basis så att säga. Möjligheten finns alltid kvar att få sparken, bli utstämplad ur A-kassan och trappa ner

Att ”down shifta” har både ont , och gott med sig. Det går t ex att ägna tid åt familjen, idka umgänge och skotta snön. Officiella tillställningar blir dock färre och bordsplaceringen flyttas allt närmare dörren. Vad som är gott och vad som är ont i det hela kan man undra över. Men att få läsa tidningen i lugn och ro, fantasiera kring dess innehåll, och t.o.m. kommentera dem är en lyx som definitivt hör till den goda sidan av fenomenet.

Ta häromdan t ex. Jag såg en bild på Mona Sahlin i tidningen, jämte sin ärkerival Reinfeldt. Sahlin börjar bli väldigt lik Andreas Carlgren. De har mig veterligt inget släktband med varandra så jag kunde låta fantasin skena i väg, om hur Sahlins pappa, och Carlgrens mamma kände varandra i sin ungdom, eller om det var tvärtom. Alltså Carlgrens pappa och Sahlins mamma. Ni ser själva! Har man trappat ner finns det tid, och utrymme för fantasier av allehanda slag. Man kanske borde börja släktforska.

Inte i sin egen historia utan i Monas, och Andreas. För att hitta bevis för hypotesen. De är ju väldigt lika varann trots allt.

Men nu vill alla avskaffa möjligheten till fria fantasier. Maud Olofsson vill t ex ta bort bonusmöjligheten för statliga direktörer. Hon ville absolut ha dem kvar för något år sen men tiderna förändras. Wanja Lundin Wedin är också emot bonusar. Det har hon alltid varit. Har någon direktör någonsin beviljats bonus av henne är det genom fusk. Man har lurat henne helt enkelt, och det femton år i rad. Eller som någon lustigkurre uttryckte det; Hon måste sovit sig igenom styrelsemöten de senaste femton åren. Ända tills Tomas Östros kysste henne vaken.

Jag säger bara ”låt bli!” Ta inte bort möjligheten till bonus! Av flera skäl. De flesta direktörer kommer nämligen att få löneförhöjning som kompensation för utebliven bonus. Om ett par år när konjunkturen vänder kommer bonussystemen tillbaka i alla fall. Annars dräneras landet på skarphjärnor. (Ironi, skribentens anmärkning). Det hela slutar med återinförande av bonusar, uppe på toppen av höjda löner. Och inte nog med det. Utan bonus kan man inte down shifta, läsa tidningar och undra över viktig fakta. Typ huruvida Mona och Andreas är släkt med varandra eller ej.

Men det här med obrukbart vapen. Hur kommer det in i bilden? Man tänker genast på en gammal skivbolagsdirektör. Han som behandlade sin prostatacancer, och som har ett obrukbart vapen. Kom inte och säg att Mona Sahlin är släkt med honom också. Hon kan ju för fasiken inte vara släkt med halva politikerkåren.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar